Taphozous nudiventris Cretzschmar, 1830   Çıplakkarınlı türbe yarasası

 

 Sınıf: Mammalia  Takım: Chiroptera  Familya: Emballonuridae

Vücut yapısı:

Karın kürkü sırtta, kuyruk membranının dibine ulaşmaz. Türkiye’deki en büyük 2. yarasa türüdür (ön kol uzunluğu 6.4-8.4 cm). Altçenede kesici dişler, 2 çifttir. Tragus (kulak kapağı), mantar şekline yakındır. Kürk, kısa kıllı olup; karnın alt tarafı çıplak ve yağ deposu halindedir. Gençleri kahverengimsi iken; erginleri, sırtta hafif ve tekdüze grimsi, karında beyazımsı veya soluk gridir. Karın kürkü, kanat membranlarına uzanır. Ön kol boyunca bir kıl bantı bulunur. Türkiye’deki diğer yarasaların hepsinden farklı olarak; kuyruk, kuyruk derisini ortasından delip, yukarıdan serbestçe dışarı çıkar.

© foto: Konrad Ali Sachanowicz-Nizip.

Yaşam alanı:

Kayalık bölgelerde büyük kaya çatlakları ve yarıklar ile binalar vs. Nizip'teki rakım, Ca. 450 m.

Önemi:

Zararlı böceklerle mücadele.

Biyolojisi:

Akşam karanlığından sonra besinleri olan böcekleri yakalamak üzere, uçmaya başlarlar. Kayalık yerler, uçuş rampası gibi kullanılır. Zira yerden kolayca havalanamazlar. Yuvaları olan çatlaklara girerken, kondukları yerden geri geri giderek içeri çekilirler. Çok gürültücü olan bu yarasalar, metalik sesler çıkartırlar.

Dağılım:

Afrika ve Güneydoğu Asya'da geniş dağılımlı bir tür olmakla birlikte; yurdumuzda sadece Nizip-(Gaziantep)’ten bilinir. 1997’de ilk kez bulunuşundan beri max. birey sayısı 70 kadardır. Aynı yerde 2002’de iki kez yapılan sayımlarda 25-30 kadar birey gözlenmiştir. Suriye sınır bölgesine yakın başka kolonilerin bulunması muhtemeldir. Bunlarla dahi Türkiye’deki toplam sayının birkaç yüzden fazla olması beklenmemektedir.

Kırmızı liste durumu:

R/lc–, bkz. IUCN Kırmızı Liste. Türkiye’de durumu bildirilmemişse de, tek bir yerde bulunması nedeniyle “koruma altına alınmalı”dır.

 

Türkiye Mammalia Faunası

1