Rhinolophus hipposideros (Bechstein, 1800) - Küçük Nalburunluyarasa

 

  Sınıf: Mammalia  Takım: Chiroptera  Familya: Rhinolophidae

Vücut yası:

Avrupa ve ülkemizdeki Nalburunlu yarasaların en küçük türüdür. Burun kısmında sellanın alt kısmı sivri ve uzun; üst kısmı yuvarlaktır. TB 60-73, KyU 21-30, ÖKU 33.8-42 mm

      © foto: Dr. Ahmet Karataş

Yaşam alanı: 

Mağaralar (daha çok kışın), binalar (özellikle tavan arası), köprü, menfez gibi karanlık ve yarı aydınlık yerler. Küçük ağaçlarla kaplı alanlarda avlanmayı sever. Hem düzlükler hem de dağlar (ağaç sınırının üstüne kadar)da bulunurlar (0-1200 m).

Önemi: 

Böceklerle mücadelede ve gübresinin tarımda kullanımı bakımından önemli.

Biyolojisi: 

Dinlenirken, uçma derisi ile vücutlarını sararlar. Uçan böcekler, bilhassa gece kelebekleri, sinekler ve sivrisinekler ile beslenirler. Oldukça yavaş, kelebek gibi genelde yerden 1.5-4.5 m yükseklikte uçarlar. Çiftleşme sonbahar (genelde) veya ilkbaharda olabilir. Gebelik ort. 75 gündür. Dişiler, yılda bir defa olmak üzere 5.-7. aylarda (genelde Haziran’da) 1 (2) yavru doğurur. Gözleri ort. 7 günde açılır. 3.-4. hafta sonunda uçmaya başlar; 20-40 gün arasında anadan bağımsız hale gelirler. 1 yılda erginleşirler. 12 yıldan çok daha uzun yaşarlar.

Kuzey Afrika, Akdeniz Havzası, Avrupa ve Güneydoğu Asya'da geniş bir alanda dağılım gösteren bu tür, yurdumuzun bütün bölgelerinde de bulunur.

Dağılım:
Sistematik durum: Farklı kromozom ırkları vardır. Kuzeybatı Anadolu'da nominat alttür varken; Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu'da ssp. midas, güney-güneybatıda ssp. minumus alttürleri dağılış gösterir (bkz. Felten et al., 1977) .

Kırmızı liste durumu:

 VU/A2c, bkz. IUCN Kırmızı Liste
  Türkiye Mammalia Faunası  
1