Otonycteris hemprichi Peters, 1859  Uzunkulaklı Çöl Yarasası

 

 Sınıf: Mammalia  Takım: Chiroptera  Familya: Vespertilionidae

Vücut yapısı:

Geniş ve yuvarlak uçlu olan kulakları, hemen hemen yatay konumlu ve oldukça uzundur (önkolun 2/3’ü kadar). Tragus, uzun ve yukarı ya da dışa doğru yönelmiştir. Antitragus ise küçük ve sığ bir çentik ile kendini belli eder. Herbir üst çene yarısında birer tane tek uçlu kesici ve küçük azı dişi bulunur. Dişileri, 2 çift emme papiline sahiptir -ki diğer yarasalarda tek çift olması nedeniyle benzersiz bir durumdur. Mahmuz epiblemasızdır. Uzun (11 mm), sık ve yumuşak olan kürk sırtta beyazımsı olmakla birlikte; kahverengimsi-sarı kıl uçları nedeniyle soluk kum renginden koyu kahverengine kadar değişirken; karın taraf genellikle beyazımsıdır. Ön kol uzunluğu 5.7-6.7 cm.

© Dr. Iyad Nader-Suudi Arabistan.

Yaşam alanı:

Çöller ve yakın bölgeleri gibi ekstrem ortamlarda yaşayan bir yarasadır. Türkiye’deki tek numune Birecik (Ş.Urfa)’te Fırat üzerindeki büyük köprüden yakalanmıştır. Bölgenin rakımı, 460 m'dir.

Önemi:

Zararlı böceklerle mücadele.

Biyolojisi:

Çöller gibi tenha bölgelerde yaşamasından dolayı biyolojileri pek iyi bilinmez.

Dağılım:

Afrika’da Sahranın kuzeyinden, Orta Doğu boyunca Batı Türkistan’a ve Hindistan'a kadar geniş bir bölgede dağılış gösteren bir tür olmakla birlikte; yurdumuzda sadece Birecik (Ş.Urfa)’te 11 Mayıs 1972’de Udo Hirsch tarafından yakalanan 1 erkek örnek bilinir (Kumerloeve, 1975).

Kırmızı liste durumu:

R/lc–, bkz. IUCN Kırmızı Liste. Türkiye’de durumu bildirilmemişse de, tek bir yerde bulunması nedeniyle “koruma altına alınmalı”dır.

 

Türkiye Mammalia Faunası

1