Meriones crassus Sundevall, 1842 - Ş.Urfa Çöl Faresi

 

  Sınıf: Mammalia Takım: Rodentia  Familya: Gerbillidae

Tavsif:

1842. Meriones crassus Sundevall, K.Sv. Vetensk. Akad. Handl., p. 233.

Terra-typica: Fons Moses (Ain Musa), Sina, Mısır.

Vücut Yapısı:

Suprameatal üçgen büyük ve posterior kısmı açıktır. Typmpanic bullaenin mastoid kısmı, supraocciqpitalleri geçer. işitme deliğinin ön kısmı şişkin ve zygomatik yayın posterior kısmı ile temastadır. Dorsal kürk soluk sarımsı-kahverengidir. Kuyruk B+G'den kısa; siyah kuyruk püskülü belirgin, M1 dişi 3 köklüdür.

foto: Dr. Nuri Yiğit.

Yaşam alanı ve Biyolojisi:

Gruplar halinde yaşarlar. Kum tepelerinde karmaşık tünelleri olan yuvalar kazarlar. Yuvaların derinliği 1.5 m, çapı 2.5 m kadardır. Yuva odası genellikle en derin kısımda bulunur; yuva paçavra ve kağıtlarla

 

kaplıdır. Bitkisel materyal görülmemektedir.  Nocturnal yaşarlar. Her çeşit bitkisel materyalle beslenirler. Ayrıca acı, yeşil meyve ve kuru meyvelerin içini de yerler. Deve dışkısındaki yeşil bitkisel kısımları da yerler. Keza tohumları da besin olarak alırlar. Çiftleşme Nisan sonu ile Eylül’e kadar olan dönemdedir. GbS 22-24 gündür. Bir batında ort. 4-7 yavru doğururlar. Ca. 10 günlükken kıllar çıkmaya başlar, Ca. 16 günlükken, gözler açılır. Birkaç sonra da yürümeye başlarlar. Ca. 20 günlükken katı besinleri yemeye başlarlar (GERBIL INFORMATION PAGE). Ülkemizde tarım için belli başlı bir zararı tespit edilmemiştir.

Dağılım:

Cezayir, Libya, Mısır (güneyde Sudan ve Asben’e kadar), Arabistan, Sina, Filistin, İran, Irak, Afganistan, Hindistan, (kuzeybatı sınırı) ve en son Türkmenistan'a kadar olan bölgede yaşarlar. Yurdumuzda sadece Ş.Urfa civarından kaydedilmiştir (Yiğit, 1995).

Sistematik durumu: Türkiye bulunan alttürü, M. c. charon olarak bildirilmiştir (Yiğit, 1995).

Kırmızı liste durumu:

Listelenmemiş, bkz. IUCN Kırmızı Liste.

    Türkiye Mammalia Faunası  
1