Hypsugo savii (Bonaparte, 1837)   - Savi’nin Cüce Yarasası

 

 Sınıf: Mammalia  Takım: Chiroptera  Familya: Vespertilionidae

Tavsif:

 1837. Vespertilio savii Bonaparte, Iconogr. Faun. Ital., 1 (2), fasc. 20.

 Terra-typica: İtalya, Pisa.

Vücut Yapısı:

 

 

 

 

 

 

 

 

Yaşam alanı:

 

Üst çenede I1, çift zirveli (bicuspid); Pm1 az gelişmiş, diş sırasında değil ve yandan görülmez; C ile Pm2 temas halindedir. Tragusun en geniş yeri, anterior kenar yüksekliğine yakındır. Plagiopatagium ve uropatagium kenarları beyaz değildir. TB 83-125, KyU 30-39, ÖKU (dişilerde daha büyüktür) 30.2-37.0 mm; ağırlık 4-12 gr. Karyotipte 2n= 44'tür. Erginde dorsal rengi açık sarımsı-duman rengimsi-kahverenginden soluk kahverengimsi-krem sarısına kadar değişen renk tonlarına gösterir. ventral duman rengi veya beyazımsı-gridir. Kulak ve ağız kısmı siyahtır.

Kayalık alanları severler. Daha ziyade dağlarda, orman kenarlarında (2000 m’ye kadar) görülürler. Ağaç kovuklarında, binaların çatı tahtaları ile pencere pervazları arasında, kayalıklarda ve bazen mağaralarda yaşarlar.

© foto: Dr. Ahmet KARATAŞ - Ereğli-Konya, 2003.

Biyolojisi: Bir veya birkaç birey halinde bulunurlar. Biyolojisi, P. pipistrellus'unkine benzer.

Dağılım:

Ülkemizden başka; Kanarya Adaları ve muhtemelen Yeşilburun Adaları, Kuzey (Kuzeybatı) Afrika (Fas) ve Güney Avrupa (İber Yarımadası)'dan İran, Afganistan, Orta Asya, Penjab, Assam ile Moğolistan ve muhtemelen Myanmar (Burma)'a kadar dağılış gösterir.

Sistematik Durumu:

Bazı yazarlarca Pipistrellus cinsine dahil edilen bu tür, son zamanlarda olduğu gibi daha çok Hypsugo Kolenati, 1856 cinsine sokulur. Türkiye'den bildirilen alttürü, H. s. caucasicus'tur.

Kırmızı liste durumu:

LR/nt, bkz. IUCN Kırmızı Liste
    Türkiye Mammalia Faunası  
1